Απλές ερωτήσεις για τα έπιπλα κουζίνας, τους πάγκους κουζίνας και τα έπιπλα μπάνιου
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά και τιμές. Είτε είστε επαγγελματίας είτε άτομο, είναι σημαντικό το υλικό να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και στην υγρασία και να ταιριάζει όμορφα στο χώρο.
Στις επόμενες ερωτήσεις γίνεται ανάλυση των σπουδαιοτέρων υλικών που χρησιμοποιούμε.
Όταν πρόκειται να επιλέξουμε πάγκο για την κουζίνα, ο γρανίτης, και ο χαλαζίας, είναι τα συνήθη υλικά τα οποία σκεφτόμαστε. Οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων υλικών διαφέρουν. Διαβάστε τα παρακάτω για να πληροφορηθείτε για τις διαφορές τους:
Ο γρανίτης είναι φυσικό πέτρωμα που αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών. Υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων και κάθε πλάκα είναι μοναδική γιατί εξορύσσεται και δεν κατασκευάζεται. Είναι πιο ακριβός από τον χαλαζία.
Οι πάγκοι από χαλαζία τεχνικά δεν είναι καθαρό φυσικό πέτρωμα. Οι περισσότερες πλάκες είναι τουλάχιστον 92% χαλαζίας, το δε υπόλοιπο αποτελείται από χρωστικές ουσίες και ρητίνη που χρησιμοποιείται για να δέσει τον θρυμματισμένο χαλαζία. Συνήθως ο χαλαζίας αναφέρεται ως τεχνητό πέτρωμα. Ο χαλαζίας είναι η πιο προσιτή επιλογή λόγω κόστους, ευκολίας στη συντήρηση και της ανθεκτικότητας του. Υστερεί σε κάποιες περιπτώσεις στην φυσική εμφάνιση που έχει ο γρανίτης.
Για να διατηρηθεί ο χαλαζιακός πάγκος για πολλά χρόνια θα πρέπει να προσέχετε μερικά απλά βασικά πράγματα.
Ο πάγκος της κουζίνας επειδή έρχεται σε επαφή με πολλών ειδών υλικά και βρωμιές θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και επιμελώς για να μη δημιουργούνται μόνιμοι λεκέδες αλλά και για την διατήρηση της υγιεινής του χώρου.
1. Χρησιμοποιούμε πάντα ουδέτερο καθαριστικό, ποτέ αλκαλικά όπως χλωρίνες οξέα και δραστικά χημικά τα όποια διαβρώνουν τα φυσικά και τεχνητά πετρώματα.
2. Για πολύ δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιούμε τοπικά οινόπνευμα πρώτα πάνω σε ένα καθαρό μαλακό πανί.
3. Για να απολυμάνουμε όλη την επιφάνεια του πάγκου βάζουμε ½ ποτηράκι οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερού.
4. Τα καθαριστικά εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό μαλακό πανί (να μη μαδά η να αφήνει χνούδια).
5. Τέλος ξεπλένουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό σκέτο νερό.
6. Σαπούνι και νερό σε τακτικά διαστήματα για να κρατήσει την γυαλάδα του.
7. Δεν κόβουμε με μαχαίρι απ ευθείας πάνω στο πάγκο, συνίσταται να χρησιμοποιούμε ένα ξύλο κοπής.
Λεκέδες που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο:
Αυτοί έιναι λιπη, έλαια, λεμόνι, υγρά από φρούτα και λαχανικά, ξύδι, καφές, κρασί.
Οι παραπάνω ουσίες πρέπει να καθαρίζονται γρήγορα για να μην προκληθεί λεκές στον πάγκο.
Πότε δεν τοποθετούμει μαγειρικά σκεύη που είναι πάνω από 100 βαθμούς κελσίου.
Οποιαδήποτε κακομεταχείριση τεχνητού η φυσικού πετρώματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημίες για τις οποίες δεν ευθύνεται ο κατασκευαστής (πατάμε πάνω, χτυπάμε η σέρνουμε βαριά αντικείμενα κτλ.)
Κακή μεταχείριση νοείται αυτή που δεν συμβαδίζει με την κατ έξοχη χρήση ενός πάγκου εργασίας.
Οι κεραμικοί πάγκοι είναι μη πορώδεις και δεν έχουν απορροφητικές ιδιότητες, διαθέτουν αντοχή σε οξέα και λεκέδες, και είναι πολύ ανθεκτικοί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν χαράσσονται και είναι ανθεκτικοί στον χρόνο.
Δεν χρειάζονται ειδική συντήρηση, είναι εύκολοι στον καθαρισμό και δεν συσσωρεύουν μικρόβια. Η σύσταση των κεραμικών επιφανειών αποτελείται από άργιλο, χαλαζία και πούδρα φυσικού υάλου. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών.
Ο χαλαζίας είναι ένα μη πορώδες υλικό με υψηλή ανθεκτικότητα σε οικιακά υγρά όπως είναι ο καφές, ο χυμός, το κρασί, το λάδι κ.α.
‘Εχει υψηλή αντοχή στη χάραξη και στην θραύση.
Είναι 100% αντιβακτηριδιακό και αντιμικροβιακό υλικό.
Καθαρίζεται εύκολα, είναι γυαλιστερό και φωτεινό. Διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων.
Λόγω της σκληρότητας και της πυκνότητας, οι πάγκοι από πέτρα χαλαζία είναι ανθεκτικοί και καθαρίζονται εύκολα. Ωστόσο, η κουζίνα ανήκει στο μέρος που καλύπτεται με αναθυμιάσεις λαδιού, που θα προκαλέσει ζημιά στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνοντας βρωμιά και λεκέδες λαδιού, και η επιτραπέζια επιφάνεια χαλαζία θα μειωθεί σημαντικά εάν αγνοηθεί για πολλά χρόνια. είναι απαραίτητο για την κατανόηση της συντήρησης και του καθαρισμού του πάγκου χαλαζία να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές για τη συντήρηση του πάγκου χαλαζία και τον καθαρισμό του.
Συντήρηση πάγκου χαλαζία
1. Εκτός από τον καθαρισμό, οι πάγκοι από πέτρες χαλαζία πρέπει επίσης να κερώνονται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σημείο όπου υπάρχουν λεκέδες στους πάγκους. Συνιστάται να τα τρίβετε το συντομότερο δυνατό και να τα καθαρίζεται.
2. Ποτέ δεν τοποθετούμε αντικείμενα και μαγειρικά σκεύη υψηλής θερμοκρασίας απευθείας στην επιφάνεια της πέτρας χαλαζία. Παρόλο που η πέτρα χαλαζία μπορεί να αντέξει υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να καταστρέψει την επιφάνειά της.
Δεν κόβουμε για κανένα λόγο ψωμί, ή λαχανικά απευθείας στο τραπέζι ή να χτυπήσουμε δυνατά το τραπέζι π.χ. για σπάσιμο αμυγδάλων, καρυδιών κ.α.
Συμβουλές καθαρισμού πάγκου χαλαζία
1. Ξύστε τη βρωμιά προσεκτικά.
Οι λεκέδες νερού που μένουν στην καθημερινή μας χρήση μπορούν να εμποτιστούν με καθαρό νερό ή απορρυπαντικό και στη συνέχεια να στεγνώσουν με ένα πανί. Αν υπάρχει βρωμιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή λεπίδα για να ξύσουμε τη βρωμιά στην επιφάνεια.
2. Η βιταμίνη C αφαιρεί τη σκουριά
Εάν εμφανιστεί σκουριά στον πάγκο, μπορούμε να αλέσουμε τα δισκία βιταμίνης C σε σκόνη, μετά να προσθέσουμε λίγο νερό και να το ανακατέψουμε σε πολτό σε σκόνη, μετά να το εφαρμόσουμε στη σκουριά για δέκα λεπτά και μετά να το σκουπίσουμε με ένα βρεγμένο πανί.
3. Εφαρμόστε οδοντόκρεμα για καθαρισμό
Αν ρίξουμε κατά λάθος σκούρα πράγματα όπως σάλτσα σόγιας ή παλαιωμένο ξύδι στο τραπέζι από πέτρα χαλαζία, θα πρέπει να τα σκουπίσουμε αμέσως. Στη συνέχεια απλώνουμε οδοντόκρεμα στο τραπέζι από πέτρα χαλαζία. Μετά από 10 λεπτά, σκουπίστε το με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια καθαρίστε τον λεκέ.